Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36 30/600 3428, agrooutlet@agrooutlet.hu

Hírek

Az AKG zöldugarra vonatkozó tudnivalók

Gazdamagja.hu
Gazdamagja.hu
2022.03.11 10:50
Az AKG zöldugarra vonatkozó tudnivalók

A 2021-es AKG-ban résztvevőknek 2022. január elseje óta kell az AKG szabályainak megfelelően gazdálkodni, annak ellenére, hogy támogatói okiratot még nem kaptak.

Viszont sok dolgot előre el kell tervezniük, ilyen a zöldugar is. Ebben a cikkben az AKG-s zöldugarra vonatkozó előírásokat foglaltam össze.

A zöldugar fogalma a pályázati kiírás szerint: olyan, a kötelezettségvállalási időszak alatt fennálló állandó zöld növényi borítottság, amelyet legalább három faj – amelyből egy évelő szálas pillangós – vetésével alakítottak ki. A 2022-es támogatási év kivételével, zöldugar táblát csak olyan helyen lehet kialakítani és az Egységes Kérelemben bejelenteni, ahol a kötelezettségvállalás megelőző évében/éveiben is zöldugar kultúrát termesztettek és jelentettek be az Egységes Kérelmen, illetve az ellenőrzések folyamán is zöldugar kultúra került megállapításra. A zöldugart a kötelezettségvállalási időszak utolsó évében, július 30-a után lehet feltörni, a növényi részek talajba forgatásával.

Zöldugarra vonatkozó szabályok:

a) az ugaroltatás ideje alatt tilos műtrágya és növényvédő szer alkalmazása,

b) kaszálást vagy szárzúzást legalább 10 cm magas tarló hagyása mellett lehet végezni, legkorábban június 1-jén, amennyiben az MTÉT tematikus előíráscsoportban a legkorábbi kezelési időponti korlát másképp nem rendelkezik;

c) kaszálék a területről lehordható;

d) a zöldugart a kötelezettségvállalási időszak utolsó évében, július 30-a után lehet feltörni, a növényi részek talajba forgatásával;

e) a zöldugarként hasznosított területet tilos gazdasági haszonállattal legeltetni és magot fogni;

f) a pihentetett terület NEM vehető figyelembe zöldugarként

Kikre vonatkozik ez?

Akik bevállalták a vetésszerkezetben a 15% pillangós és 5% zöldugar előírást. Kiemelném, hogy az arányok között ÉS szerepel, tehát nem elég csak az egyiket, vagy csak a másikat megvalósítani.

Mindkét esetben elegendő a tavaszi telepítés, tehát pillangóst és zöldugart is idén tavasszal elég telepíteni.

Zöldugar tábla és az istállótrágyázás/zöldtrágyázás esete:

Amennyiben 2021.01.01-2014.12.31. között folyamatosan szálas pillangós van a területen, akkor a kötelező istálló/zöldtrágyázást nem kell elvégezni, mentesül a terület ez alól az előírás alól. Viszont ebben az esetben nem választhatta a termelő a plusz egy istálló- vagy zöldtrágyázás elvégzését.

Aki tehát a plusz egyet is vállalta, ott egyszer ezeken a táblákon is muszáj lesz elvégezni vagy az istállótrágyázást, vagy a zöldtrágyázást. Ezt utolsó évben a július 30-i feltörés után teheti meg a termelő, vagy első évben a zöldugar vetése előtt.

Ugyanez igaz a középmély lazításra is: ha vállalta, előtte, vagy utolsó évben, feltörés után lehet elvégezni.

Amennyiben vállalták mellé a kaszálásos előírásokat, akkor azokat ezeken a táblákon kell elvégezni, a vállalt előírások betartásával! (kaszálatlanul hagyott terület, madárbarát kaszálás).

Ha vállalták, a fémzárolt vetőmag használatát, akkor ezekre is vonatkozik. Ezt számlával és az azon feltüntetett fémzárszámokkal tudják majd ellenőrzéskor igazolni!

Az előírások és vállalások nem teljesítése súlyos szankciókat vonhat maga után, melyet a pályázati felhívás szankcióstáblázata tartalmazza.

 

Forrás: https://agroforum.hu/agrarhirek/gazdainfo/az-akg-zoldugarra-vonatkozo-tudnivalok/