Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36 30/600 3428, agrooutlet@agrooutlet.hu

Hírek

Már a tavaszi kalászosok vetésére készülnek a gazdák

Gazdamagja.hu
Gazdamagja.hu
2022.02.24 15:10
Már a tavaszi kalászosok vetésére készülnek a gazdák

Zajlik a tavaszi kalászos vetőmag-forgalmazási szezon. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint elegendő mennyiségű és minőségű tavaszi árpa és zab vetőmagot vethetnek hamarosan a gazdálkodók.

A tavaszi árpa vetőmag szaporító-területe az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékos emelkedést mutat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint írta az Origo. A 6 ezer tonna körül várható fémzárolt termés akár 100 százalékos felújítási arányt is jelenthet a kalkulált, tavalyitól 10 százalékkal nagyobb vetésterület esetén is.

A gabonapiacon tapasztalható jelenlegi magas felvásárlási árak területnövekedést eredményezhetnek. A sikeres termesztés feltétele a megfelelően elvégzett korai és optimális minőségű vetés, amelyet az időjárás alapvetően befolyásol majd. A megfelelő mennyiségű és minőségű végtermék előállításának a vetőmag szempontjából akadálya nincs, mind a fajták, mind annak kiváló minőségű vetőmagja a termelők rendelkezésére áll, mondta Takács Géza, a szervezet elnöke.

Takács Géza kifejtette:

A 2021. ÉVI TAVASZI KALÁSZOS VETŐMAG SZAPORÍTÓ TERÜLETEKNÉL JELENTŐS KIESÉS NEM TÖRTÉNT (AMELY EGYÉBKÉNT A KORÁBBI ÉVEKET IS JELLEMEZTE) ÉS A HEKTÁRONKÉNTI TERMÉS, MIND MENNYISÉGBEN, MIND MINŐSÉGBEN MEGFELELŐ. ENNEK ALAPJÁN NEM SZÁMÍTANAK HIÁNYRA SEMELYIK FAJTÁBÓL.

Fotó: Shutterstock

Tavaszi zab esetében a 730 hektáros termőterületről várhatóan 2.600 tonna feletti fémzárolt vetőmag készlettel számol a szövetség. Amennyiben az árutermő terület nagysága nem változik a tavalyihoz képest, akkor ez megközelítőleg 50 százalékos felújítási arányra ad lehetőséget.

A TAGSÁG KÖRÉBEN KÉSZÜLT FELMÉRÉS ALAPJÁN SEM SÖRÁRPA, SEM TAKARMÁNYÁRPA TERMELTETÉSÉRE NEM TAPASZTALHATÓ ÉRDEMI MOZGÁS.

Az elmúlt évről áthúzódó készletek az előző évekhez hasonlóan minimálisak. A résztvevők válaszai azt tükrözik, hogy a tavaszi árpa és a zab esetében is elegendőek lesznek a vetőmagkészletek, egyik növényfaj esetében sem számítanak minőségi gondokra. A klímaváltozás hatása az is, hogy a tavaszi árpát már ősszel elvetik a termelők és a vetőmagot szaporítók. Megállapítható, hogy az ősszel vetett tavasziak aránya tovább nőtt. A fajta- és vetőmag-tulajdonosok több szempontot is figyelembe véve már késő ősszel vetőmagárat hirdettek. Ennek következtében a Vetőmag Szövetség Kalászos- és Nagymagvú Hüvelyes növények Szekció Bizottsága 2022-re nem hirdet tájékoztató árat. A bizottság az idei évben korábban tartja tanácskozását, amelyen napirendre tűzi a tájékoztató ár kérdését.

Forrás: https://www.agrotrend.hu/gazdalkodas/szantofold/mar-a-tavaszi-kalaszosok-vetesere-keszulnek-a-gazdak