Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36 30/600 3428, agrooutlet@agrooutlet.hu

Hírek

Az integrált szántóföldi növénytermesztésben a lucerna az egyik legjelentősebb pillangós növényfaj lehet. Termesztését Magyarországon Tessedik Sámuel honosította meg 1768-ban. A lucerna nagy zöld- és szárazanyag (széna) termést adó, magas fehérje- tartalmú, pillangós virágú szálas takarmánynövény. Kiváló takarmányértékét – a benne található fehérje kitűnő biológiai értéke mellett – a magas karotin-, ásványi anyag- és vitamintartalomnak is köszönheti.

A 2021-es AKG-ban résztvevőknek 2022. január elseje óta kell az AKG szabályainak megfelelően gazdálkodni, annak ellenére, hogy támogatói okiratot még nem kaptak.

Húsz év alatt a magyar mezőgazdaság sikernövényévé lépett elő a napraforgó. Az egykor a kukorica „árnyékában, futottak még” kategóriába eső olajnövény mára a harmadik legfontosabb szántóföldi kultúra lett a maga több mint 600 ezer hektáros termőterületével. Ám míg a vetélytárs országok hektáronként 1.5-2 tonna hozamot érnek el, addig a magyar gazdák már 3,01 tonnás világrekorddal is büszkélkedhetnek. A vetőmagpiacot több mint 60 százalékos részesedéssel vezető Syngenta szerint ennél is van feljebb.

Átalakul a zöldítés és a még inkább kifizetődőbb lesz az agro-ökológiai alapprogram (AÖP) néven beköszönő támogatási rendszer.

Zajlik a tavaszi kalászos vetőmag-forgalmazási szezon. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint elegendő mennyiségű és minőségű tavaszi árpa és zab vetőmagot vethetnek hamarosan a gazdálkodók.

Akár 70-80 ezer hektárra is nőhet a hazai termőterület – igaz, ennek kockázatai is vannak

Habár a Covid-járvány, illetve annak következményei ezt a szektort is megviselte, átalakította, mostanra azonban, ahogy azt beszélgetőtársam, Krániczné Mayer Erika megfogalmazza, a helyzet megérett arra, hogy ismét bővítsenek. Ehhez pedig további beszállítókra van szükségük…

Szójafajtát termőhelyhez célszerű választani, elengedhetetlen, hogy a saját térségünkben termesztett fajtákkal kapcsolatos tapasztalatokat, kísérleti adatokat kiértékeljük. A Galldorf Zrt. szakembere szól hozzá a témához.

A legjobb minőségű vetőmag a kulcs a legjobb hozam eléréséhez. A magas hozamú növények előállításához a vetőmag egyik központi követelménye, hogy egészséges csírát tartalmazzon. A szakértők azonban ezt nem tudják megmondani egy vetőmag külsejéből. Ideális megoldás az lenne, ha képesek lennének közvetlenül a csak néhány milliméter méretű cukorrépa-vetőmagba belenézni. És a KWS vetőmagszakértői lehetővé tesznek egy ilyen vizsgálatot 3D számítógépes tomográfiás szkennerrel.

Mi alapján válik egy hibrid a fejlesztő kedvencévé? Egy vagy több tulajdonság alapján? Egy kiemelkedő teljesítmény, vagy a megbízhatóság okán? Netán a hibridhez fűződő személyes sikerélmény a meghatározó, ami olykor bearanyozza a dolgos hétköznapokat? A fejlesztők válaszaiból megtudhatjuk.

"A válasz röviden: igen, a rendelkezésre álló, termesztésükre alkalmas területben."

A Syngenta sokak számára megdöbbentő célt tűzött ki, még hozzá azt, hogy termelőinkkel közösen elérjük a 6 t/ha termésátlagot napraforgóban. Nagyon büszkék arra, hogy Magyarország a napraforgó genetikának és a termelők precizitásának, technológiai fegyelmének köszönhetően a napraforgó termesztés élvonalában van. Éppen ezért meggyőződésük, hogy mivel hibridjeikben benne van a magas termés potenciál, a két éve elindított és most kiterjesztett programukban résztvevő termelőikkel együtt közösen elérik célukat és tovább emelik az országos napraforgó termésátlagot.

Aki vásárolt már valamilyen vetőmagot találkozhatott a fémzárolás fogalmával. Azonban a magok csomagolásán nincsen valójában zár, főleg nem fémből – mégsem hiányozhat semmilyen vetőmagról. Lássuk, hogy is van ez.

A nyomon követhetőségnek és a kiegyensúlyozott, piacképes termelésnek egyaránt fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata. A fémzárolt vetőmag számos pozitív tulajdonsággal bír, vetése termésbiztonságot és többlettermést eredményez!

A gazdák 166 ezer egységes kérelmet nyújtottak be, ötmillió hektár mezőgazdasági területre. Az előlegfizetési időszak december 1-ig tartott.

Közép-Európa egyik legnagyobb kapacitású vetőmagüzemét építi fel a Marton Genetics Martonvásáron. A beruházás, amely 2024-re készülhet el, rengeteg új piacot nyithat meg a magyar vetőmagok előtt, elsősorban a minőségbiztonsággal. Ilyen volumenű beruházás 60 éve nem történt Magyarországon a vetőmagszektorban.

Kiválóan szerepeltek a KWS kukorica hibridjei a Magyar Kukorica Klub 2021-es TOP20 kísérleteiben. A KWS HYPOLITO a FAO 300 éréscsoportban az első helyezést érte 11,1% termést elérve a csoport átlagához képest mindezt alacsony 17 % töréskori szemnedvesség mellett.

Gőzerővel készül Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája

Van esély a termőföldárak csökkenésére?

Érdekel, hogyan teljesítenek a Kwizda kísérleti búza és repce parcellái?