Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36 30/600 3428, agrooutlet@agrooutlet.hu

Hírek

Fémzárolásban nagyok vagyunk, de mi az a fémzárolás?

Gazdamagja.hu
Gazdamagja.hu
2021.12.17 10:00
Fémzárolásban nagyok vagyunk, de mi az a fémzárolás?

Aki vásárolt már valamilyen vetőmagot találkozhatott a fémzárolás fogalmával. Azonban a magok csomagolásán nincsen valójában zár, főleg nem fémből – mégsem hiányozhat semmilyen vetőmagról. Lássuk, hogy is van ez.

A fémzárolás valójában a vetőmagok minősítésének utolsó lépése. Szerepe kiemelkedő, hiszen csak akkor válik vetőmag hivatalosan az egyszerű magból, ha az minősített és fémzárolt. A világ legtöbb országában, így hazánkban is a vetőmag kizárólag fémzároltan hozható forgalomba zárt egységekben, hiszen csak így biztosítható a sikeres növénytermesztéshez szükséges, faj- és fajtaazonos, genetikailag tiszta, jó minőségű kiindulási alap.

A neve nem véletlen, ugyanis eredetileg a vetőmagos zsák száját lezáró fémplomba valóban egy zár volt. Ezzel manapság már nem lehet találkozni, helyét a záráson található speciális anyagból készült, hamisítás elleni jelölésekkel ellátott fémzárcímke vette át, ami a vetőmag hivatalos jelzése. Ha sértetlen állapotban van, az egyféle garancia a bontatlan zsákban található vetőmag minőségére. Ha a csomagolás vagy a fémzárcímke sérül, akkor a fémzárolás érvényét veszti, a vetőmag elveszti minősítését, nem hozható forgalomba.

A kis csomagok jelölése

A boltokban található kis csomagokat nem egyesével vizsgálja és minősíti a hatóság, ezek nagyobb vetőmagtételekből származnak. Ilyen tételeket azonban csak az bonthat kisebb részekre, aki rendelkezik vetőmag- kiszerelői engedéllyel. Ezért is látható a kis kiszerelések csomagolásán a kiszerelő neve és székhelye vagy az azonosító száma. Az ilyen kisebb egységekbe kiszerelt vetőmag esetében is fel kell tüntetni a vetőmag fémzárszámát, hiszen ez biztosítja a tételek nyomonkövethetőségét, végeredményben pedig az élelmiszerlánc-biztonságot.

vetőmag

A záráson hamisítás elleni jelölésekkel ellátott fémzárcímke található, ami a vetőmag hivatalos jelzése.

Mit jelöl a fémzárszám?

A vetőmagtétel azonosítója a fémzárolási szám, ami a tojásokon is látható azonosító számhoz hasonló logikát követ. A fémzárszám alapján a tételhez tartozó bármelyik zsák azonosítható. Ez alapján a NÉBIH nyomon tudja követni és le tudja ellenőrizni a vetőmag előállításának teljes folyamatát (szántóföldi szemle, laboratóriumi vizsgálatok). A fémzárszám segítségével bárki ellenőrizheti a magyarországi fémzárolású tétel eredetiségét. A fémzárszám információ tartalma nem véletlenszerű, hanem nemzetközi előírás határozza meg.

A szám alapján be lehet azonosítani a konkrét tételt, ismert a származási ország és a forgalmazás éve. Például egy magyar fémzárszám így nézhet ki: H-15-123/0225. A ’H’ jelenti, hogy a fémzárolás Magyarországon történt; a ’15’ a fémzárolás évszámát jelzi; a ’123’ a fémzárolást végző törzsszáma; a ’0225’ pedig a fémzároló által minősített tétel sorszáma az adott évben.

Szavatosság

A vetőmagnak nincsen hagyományos értelemben vett lejárati dátuma. Egy vetőmagtételnek meg kell őriznie az eredeti minősítési értékeit, illetve meg kell felelnie a vele szemben támasztott minőségi elvárásoknak egészen addig, míg forgalomban van. A csírázó-képességet az idő- és a szállítási-tárolási körülmények jelentősen befolyásolják, tehát minél „fiatalabb” a fémzár, annál nagyobb az esélye annak, hogy a magok jól csíráznak.

Vásárláskor érdemes figyelembe venni, hogy a fajok nagy többsége 2-3 évig őrzi meg a csírázóképességét. Mint már említettük, a fémzárszám mutatja a minősítés évét, ez az a dátum, amikor a vetőmagtételt utoljára vizsgálták. Éppen ezért a csomagoláson feltüntetett dátum nem feltétlenül jelöli a vetőmag termesztési évét, hanem sokkal inkább egy “ekkor garantáltan jó volt” jelölésként kell értelmezni.

Magban nagyok vagyunk

Hazánkban a fémzárolást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok végzik. A Magyarországon előállított exportcélú fémzárolás kiemelkedő helyen szerepel nemzetközi vonatkozásban (OECD). Az aktuális 2001-2010-es értékelési időszakban Magyarország a 75,8 ezer tonna megtermelt vetőmag- mennyiséggel második helyen állt Franciaország (79.4 ezer tonna) után és az Egyesült Államok előtt (69,2 ezer tonna).

A pázsitfűvetőmag termesztése ettől eltérő helyzetben van hazánkban. Az elmúlt években csökkent a gyepfűvetőmag-előállítás, ennek ellenére így is sokféle, hazánkban fémzárolt, többnyire importtételek keveréséből származó fűmagkeverékkel találkozhatunk az áruházak polcain.

Forrás: https://www.agroinform.hu/szantofold/femzarolasban-nagyok-vagyunk-de-mi--az-a-femzarolas-27274-001