Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36 30/600 3428, agrooutlet@agrooutlet.hu

Hírek

Érdemes figyelni a számlákat, idén még érkeznek kifizetések!

Gazdamagja.hu
Gazdamagja.hu
2021.12.07 15:28
Érdemes figyelni a számlákat, idén még érkeznek kifizetések!

A gazdák 166 ezer egységes kérelmet nyújtottak be, ötmillió hektár mezőgazdasági területre. Az előlegfizetési időszak december 1-ig tartott.

Az előlegfizetési időszak csaknem másfél hónapja alatt a Magyar Államkincstár mintegy 262 milliárd forint közvetlen és vidékfejlesztési támogatást fizetett ki a termelőknek, ezen felül pedig az átmeneti nemzeti támogatások folyósítása is megkezdődött - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleményében Nagy István miniszter.

traktor

A gazdák mintegy 166 ezer egységes kérelmet nyújtottak be - Fotó: pixabay.com

Az előleg maximális mértéke közvetlen támogatásoknál maximum 70 % volt

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén a gazdálkodók 166 ezer egységes kérelmet nyújtottak be az ötmillió hektár mezőgazdasági területre. Az előleg mértéke a közvetlen támogatásoknál a jogcímek becsült fajlagos összegét érintően maximum 70 százalék, a területalapú vidékfejlesztési támogatásoknál - mint például az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállás támogatása - maximum 85 százalék lehetett.

Zöldítésre 46 milliárd forintot fizettek ki

A miniszter kiemelte, a 2021. október 18-tól december 1-ig tartó előlegfizetési időszakban a közvetlen támogatások keretében a területalapú támogatásra 157 milliárd, a zöldítésre pedig 46 milliárd forintot fizettek ki. Ezen felül a termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatására 16 milliárd, az anyajuhtartásra 4,5 milliárd, míg a hízott bika igénylések után 0,8 milliárd forint utalása történt meg.

anyajuh

A támogatások jelentős segítségnek számítanak - Fotó: pixabay.com

Az ökológiai gazdálkodást is támogatták

A kisgazdaságok egyszerűsített támogatására 2,2 milliárd forint, a fiatal gazdák területalapú plusztámogatására 0,6 milliárd forint, az intenzív és az extenzív gyümölcsültetvények után pedig 1,4, illetve 2,1 milliárd forint kifizetése valósult meg - tette hozzá. Kifejtette, a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett agrár-környezetgazdálkodási program keretében 26 milliárd, az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódóan 6,3 milliárd forint kifizetésére került sor.

gyümölcs

Intenzív és az extenzív gyümölcsültetvények után is fizettek - Fotó: pixabay.com

Az idén még további 40 milliárd forint folyósítására is sor kerül

Nagy István kitért arra is, hogy a fentieken túl a 100 százalékban nemzeti költségvetésből finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások keretében is jelentős összegek folyósítása valósult meg. Október 18-ától a hízottbikák után 1,9 milliárd, a tejhasznú tehenek után 9,7 milliárd és az extenzív szarvasmarhák után 1,6 milliárd forint kifizetése történt meg. Az utalások ezzel nem fejeződtek be, várhatóan idén még további 40 milliárd forintfolyósítására kerül sor és a legtöbb termelő már jövő év március végéig megkapja a számára megítélt támogatást - hangsúlyozta a tárcavezető.

Forrás: https://www.agroinform.hu/palyazatok/erdemes-figyelni-a-szamlakat-iden-meg-erkeznek-kifizetesek-52998-001